Voeding en dialyse

Gezonde voeding en een gebalanceerd eetpatroon zijn belangrijk om uw nieren in een zo goed mogelijke conditie te houden. U bekijkt samen met onze diëtist wat voor u het beste eetpatroon is en hoe de eventuele predialysefase zo lang mogelijk gerekt kan worden.

Conditie van de nieren
U kunt uw nieren op verschillende manieren in een zo goed mogelijke conditie houden. Onze diëtist kan samen met u bespreken wat voor u het beste eetpatroon is.

Gezond eten
Er bestaan richtlijnen voor een gezond eetpatroon. Wat voor u het beste is hangt af van uw persoonlijke situatie.

  • Eet gevarieerd
  • Eet niet te veel en beweeg 
  • Matig met verzadigde vetten
  • Eet voldoende groenten, fruit en brood
  • Eet veilig 

Voor meer informatie en toelichting over een gezond eetpatroon en onderstaande richtlijnen klikt u hier.

Matig met zout
Een te hoge zoutinname kan schadelijk zijn voor uw nieren. Zo kan het een hoge bloeddruk, eiwitverlies via de urine of nierschade tot gevolg hebben. Niet te zout eten betekent gemiddeld niet meer dan 6 gram per dag. Doorgaans is deze 6 gram al in basisproducten als brood en broodbeleg verwerkt. Wees dus terughoudend met het toevoegen van extra zout aan de maaltijden en eet bij voorkeur geen zoute tussendoortjes of snacks.   

Voldoende bewegen
Gezond bewegen houdt over het algemeen in minstens 5 dagen in de week een half uur actief bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld stevig  fietsen, wandelen of zwemmen, dansen of tuinieren. U kunt het halve uur over de hele dag verdelen.

Gezond gewicht
Voldoende bewegen zorgt er onder andere voor dat u een gezond gewicht behoudt, wat de kans op nierschade, suikerziekte, een hoge bloeddruk  of andere hart- en vaatziekten vermindert. U heeft een gezond gewicht wanneer uw BMI zich tussen de 20 en 25 bevindt. Via de website van het voedingscentrum kunt u eenvoudig berekenen of u een gezond gewicht heeft. Uw taillemaat is ook een prima uitgangswaarde. Bij mannen is de taille bij voorkeur onder de 94 cm. Bij vrouwen is dit lager dan 80 cm.

Probeer niet te roken
Roken is schadelijk voor uw nieren omdat het alle bloedvaten in het lichaam beschadigd. Wanneer u rookt is daarom raadzaam hulp te zoeken om te stoppen met roken. Dit zal de conditie van uw nieren sterk verbeteren. Voor meer informatie en hulp bij het stoppen met roken kunt u terecht op de website van Stivoro.

Natuurlijk zou ik liever niet dialyseren, maar bij Dialyse Centrum Hardenberg voel ik me thuis

Contact & afspraak

DialyseCentrum Hardenberg
Zwingel 1
7772 SK Hardenberg
Telefoon: (0523) 27 67 60

 

Maandag/Woensdag/Vrijdag : 8.00-20.00 uur

Dinsdag/Donderdag

/Zaterdag

: 8.00-14.00 uur
Zondag : gesloten
Telefoon : (0523) 27 67 60
Bij spoed : 06 52 52 73 24